DE EN
2017–2020

Way Chapel, District Dillingen an der Donau Mehr lesen

© Marcus Ebener

Building a way chapel is a rare task. The Siegfried and Elfriede Denzel Foundation has commissioned seven different architects to design wooden chapels as landmarks along a newly created cycle path in the charming landscape of the district of Dillingen.
Our site is situated on a slight slope surrounded by fields. In order to preserve the trees and to emphasize the magnificent view, we erected a slender tower that is visible from afar. It is made of deep wooden slats that fan out to the sky like a flap of a wing. A path leads to a small platform with a covered bench where visitors can rest and enjoy the view of the landscape and take a peek at the chapel. Upon entering the chapel, one is welcomed by a high space, into which the light enters only subdued, filtered by the deep slats. As the height increases, the space narrows and is finally bounded by the cross of the wooden supporting structure. Depending on the weather, time of day and season, sunlight, wind, rain or snow can fall into the interior of the chapel and keep it in close contact to its surroundings.

Projektdetails

Thomas-Wechs-Preis 2021 – Honorable Mention

Direct order 2017
Client Siegfried und Elfriede Denzel-Stiftung
Planning started 2017
Completion 2020

Planning and Realization
Project Coordination: Ulf Theenhausen
Project Management: Marienne Wissmann
Team: Petra Wäldle, Jamie Queisser, Gerriet Behrens