DE EN
2009–2013

Ahrenshoop Art Museum Read more

© Stefan Müller

The key to the architectural concept we proposed for the new art museum can be found in the history of the Ahrenshoop artists’ colony. Despite the thoroughly contemporary style espoused by the artists working here, a deep bond with the landscape and the historic building traditions of this region can be felt both in their works and in their homes. The proposed concept therefore represents an attempt to transform this rural building type into a modern museum structure. 
Starting from the image of a group of thatched-roof houses, a constellation of one-room buildings has been developed whose size is based on the particle size of the actual exhibition rooms. With its irregularly corrugated metal facade—reminiscent of the texture of thatching—the building integrates itself seamlessly into its environment and simuntaneously generates a new symbol for this nationally significant museum.

Projektdetails

Special Mention A+Award 2014
Iconic Award 2014 »Project of the Year«
Mecklenburg-Vorpommern Building Award 2014

Competition 1st Prize, 2008
Client Kunstmuseum Ahrenshoop e. V.
Planning started 2009
Completion 2013
Total floor area 1,425 sqm

Competition
Team: Antje Bittorf, Katherina Ortner, Johannes Thoma, Anna Dreeßen-Hüper, Bettina Schriewer, Matthias Tscheuschler

Planning and Realization
Project Coordination: Per Pedersen
Project Management: Anke Hafner
Team: Sonja Hehemann, Michael Zeeh, Daniel Angly, Marcus Ebener, Hagen Groß, Johan Jensen, Sabine Zoske, Zuzanna Kałużna, Dalia Karg, Manuela Jochheim, Dominik Schendel, Tobias Steib, Fabian Weber
Senior Construction Management: Nicole Braune

Photography
Stefan Müller