staab Architekten

Entrance and exhibition building for the open-air museum, Detmold

2018, 2nd prize

The entrance building on the country road to Detmold gives the open-air museum, located 11m higher, a visible address for the first time.
Parallel to the neighboring baroque gardens, the terraced building is pushed deep into the slope and connects three levels on the interior and exterior with retaining walls, open stairs and terraces. While the foyer and the exhibition space, which are cut into the terrain, are accessible from the forecourt on the street, the museum terrace is set on the level of the baroque garden and can be accessed without a ticket via an open staircase. From there, a ramp leads up to the level of the open-air museum, from where the museum pedagogy can be reached.
All surfaces are made of local natural stone, whereby a distinction is made between the rough, unhewn appearance of the exterior walls and facades and the smooth, polished surfaces of the incisions and recess- es. This and the strong reference to the topography and its barrier-free access give the entrance building a memorable appearance that oscil- lates between object and landscape architecture.

Limited realisation competition 2nd prize 2018
Team Petra Wäldle (project management), Dinah Fray, Michael Roth

Client Landesverband Westfalen-Lippe


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Arno Lederer

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten